Bloggene på Lichess

Hvis du er glad i sjakk og på jakt etter inspirasjon eller innsikt, er Lichess-bloggene stedet for deg! Her finner du en rekke spennende innlegg som dekker alt fra taktikk og strategi til sjakkens historie og kultur. Enten du er en nybegynner som vil forbedre spillet ditt, eller en erfaren spiller som søker nye perspektiver, er det alltid noe nytt og interessant å oppdage. Dykk inn, og la deg inspirere av de siste blogginnleggene på Lichess! Her er f.eks. et oversatt sammendrag fra et innlegg av Gabor Horvath som du potensielt kan spare masse penger på å lese!

Sjakkens nye tidsalder: Vokt Deg for Kvakksalverne

Etter hvert som sjakkverdenen utvikler seg, gjør også markedet det. En gang var sjakk et yrke drevet av lidenskap, uten særlig økonomisk insentiv, men nå har det blitt en blomstrende industri. Denne kommersialiseringen bringer imidlertid med seg en advarsel: ikke alt som glitrer, er gull. Det er på tide å revurdere hvor mye tillit vi gir til stormestere og andre titulerte spillere.

Sjakkens Gode Gamle Dager

For noen tiår siden var sjakk en helt annen verden, både på brettet og utenfor. Sjakkprofesjonelle drev ikke med spillet for pengenes skyld, men av ren lidenskap. Sjakkbøker var rettet mot avanserte spillere og hadde enkle titler som “600 Sluttspill,” uten prangende markedsføring eller storslåtte løfter. Forfatterne forsøkte ikke å selge noe; de delte bare sin kunnskap.

Markedsføringsboomen i Sjakk

Spol frem til i dag, og landskapet har endret seg drastisk. Med en bølge av nye spillere har sjakkmarkedet eksplodert. Plutselig er titulerte spillere ikke bare mestere i spillet; de er også mestere i markedsføring. Besøk nettstedene til noen kjente sjakkforfattere, og du vil finne alle markedsføringstriksene i boka—unike salgsargumenter, salgstrakter, pengene-tilbake-garantier, og mye mer. Denne smarte markedsføringen er ikke nødvendigvis dårlig, men når den kombineres med misvisende løfter, blir det et problem.

Vanlige Markedsføringsløgner å Være Oppmerksom På

  1. «Du Trener Hardt, men Blir Ikke Bedre»: Mange salgstaler starter med å anta at du allerede trener hardt, men ikke ser resultater på grunn av feil materiale. Realiteten? De fleste amatører trener ikke hardt. Sann, konsekvent innsats gir vanligvis resultater, men det er ikke noe du kan kjøpe i et kurs.
  2. «Trening Skal Være Gøy»: «Gøy» selger, så mange produkter er designet for å underholde snarere enn å virkelig utdanne. Men ekte fremgang i sjakk føles ofte frustrerende og utfordrende, ikke gøy. Selv om underholdning har sin plass, bør det ikke forveksles med effektiv trening.
  3. «Tradisjonelle Metoder Fungerer Ikke»: Kvakksalverne elsker å rakke ned på tradisjonelle metoder som å studere bøker eller annoterte partier. Likevel er disse metodene fortsatt gullstandarden for seriøse spillere, spesielt de som trener toppjuniorer. Til tross for markedsføringshypen, er tradisjonell trening fortsatt uunnværlig.
  4. «Fullfør Dette Kurset, og Du er Ferdig»: Ideen om at du kan mestre en sjakkområde én gang for alle er misvisende. Forbedring i sjakk er syklisk—du må stadig vende tilbake til og finpusse ulike ferdigheter. Hvis du vil ha varig fremgang, må du omfavne den kontinuerlige læringsprosessen.

Avsluttende Tanker

Ikke alle titulerte spillere prøver å lure deg; det er en liten, men høylytt minoritet som gir yrket et dårlig rykte. Det er likevel viktig å nærme seg sjakkmarkedet med et kritisk blikk. Velg ressursene dine med omhu, og la deg ikke påvirke av prangende markedsføring. Ekte forbedring kommer tross alt fra hardt arbeid, ikke bare det siste «må-ha»-kurset.